solarkit-logo

Okos napelemes rendszer, smart inverter

SolarEdge SMART rendszer – napelemenkénti optimalizálás és monitorozás Fektessen napelemenként optimalizált és monitorozott SMART rendszerbe.

Napelemenkénti optimalizálás és monitorozás – Nagyobb termelés, biztosabb hozam

Növelje és optimalizálja napelemes rendszerének termelését Huawei SMART inverterrel. Tagolt és árnyékos tető esetén különösen ajánlott, 10 év inverter- és 25 év optimalizáló garanciával.

Egy fa lombja, a nem éppen ideális tetőtájolás és tagoltság vagy akár egy kémény is időszakos árnyékot vethet napelemes rendszerére, továbbá a napelemek különböző mértékben történő degradációja (avulása) az évek során negatívan befolyásolhatja a rendszer teljesítményét, de szerencsére ma már erre is létezik megoldás.

Ami napelemek teljesítményét befolyásolhatja

Napelem-es-arnyek

Mivel sok háztető nem kifejezetten napelemes rendszerhez lett tervezve, előfordul, hogy mozgóárnyék vagy túlzott tagoltság – 3-4 különböző tájolású és dőlésszögű – nehezíti a tervezést és telepítést.

 

Az egyes napelemek teljesítménye nem minden esetben egyforma, és sosem állandó, főleg az idő előrehaladtával.

Ezért jó döntés hosszútávon a napelemenként optimalizált rendszer, mely ugyan többletköltséggel jár a plusz optimalizálók megvásárlásakor, de visszahozza a befektetést.

napelem-teljesitmeny-elteresek

Néhány példa, amikor SMART rendszert ajánlunk

  • A napelemeket árnyékolás, vagy részleges árnyékolás érhetiezek alatt a fákat, a kéményeket, a szomszédos épületet, egy kiemelkedő tetőablakot, vagy épp az antennákat értjük. Ezek a nap járásának megfelelően, részlegesen árnyékolhatják a modulokat, rontva azok teljesítményét. Sőt mozgóárnyékként jelentkeznek, tehát több panel is érintett az egész napot tekintve.
  • A napelem felületének koszolódása: a téli hótakaró, a napelemekre hullott falevél, és esetleg madárürülék is visszafoghatja a rendszer működését.
  • A napelemek degradációja (avulása): az évek során a panelek minimálisan ugyan, de mégiscsak különböző mértékben avulnak. Továbbá a napelemek gyártási toleranciával készülnek: legalább 5%-os teljesítményszórás megengedett, így az egyes napelem modulok nem fognak egyformán termelni. 
  • Modulonként nyomonkövethető a rendszer, a hibák, könnyen és gyorsan kiküszöbölhetők.
  • rendszer utólag is könnyen bővíthető, akár más típusú napelemmel.

Miért probléma, ha egy-egy modul gyengébben teljesít?

A hagyományos napelemes rendszerekben a modulok egymással egy sorba vannak kötve, így alkotnak egy úgynevezett sztringet. Azonban a sorba rendezésnek, illetve a hagyományos inverternek van hátránya is.

A string (munkapont) teljesítménye a legszűkebb keresztmetszet elvét követve lekorlátozódik a legkevesebbet termelő napelemére. Ezt orvosolandó a külön optimalizált napelemek nem befolyásolják egymás teljesítményét, mindegyik csúcsra van járatva egymástól teljesen függetlenül.

Többek között az, hogy ha egy panelt leárnyékolja a mellette lévő fa, csökkenni fog az adott modul teljesítménye. Ezzel párhuzamosan, a hagyományos inverter csökkenteni fogja a többi modul teljesítményét is – hiába lennének azok többre képesek.

 

A megoldás: smart inverter – napelemenként optimalizált rendszer

okos-napelemes-rendszer

Mi a SolarKittel mindig felmérjük, hogy szüksége van-e okos rendszerre, és a leginkább személyre szabott tervet készítjük el az okos rendszerhez.

Szerencsére a napelem-iparban is tetten érhető az erős innovációs hullám, így már az árnyékolás negatív hatásainak kiküszöbölésére is van megoldás. Ez az okos rendszer, SolarEdge, vagy a Huawei smart inverterrel.

Az okos rendszer három fő részből áll, hogy optimalizálja a teljesítményt:

  1. teljesítményoptimalizálók (napelemek mellé szerelve),
  2. SolarEdge vagy Huawei inverter,
  3. folyamatos monitorozás.

teljesítményoptimalizálóknak köszönhetően, ha egy napelem energiatermelése csökken, a többi, sorban hozzá kötött modul ettől függetlenül a maximális teljesítményen fog üzemelni. Vagyis a teljesítményoptimalizáló minden egyes napelem teljesítményét külön-külön figyeli és optimalizálja, majd a rendszer összteljesítményét is összehangolja.

A Huawei inverter pedig speciálisan a teljesítményoptimalizálók működéséhez van tervezve, így az egyenáram-váltóáram invertálásáért felelős, ezzel a működése is biztonságosabbá vált. Állandó feszültségen működik, és így folyamatosan magas hatásfokkal üzemel.

Az okos rendszereknek része még a rendszer teljes élettartamát lefedő online monitorozás is. Ennek köszönhetően teljesen átlátható, és nyomon követhető az egyes modulok, valamint a rendszer összteljesítménye is. Automatikusan figyelmeztet a felmerülő problémákra, emellett folyamatos rendszerfelügyeletet biztosít. Ráadásul könnyen elérhető számítógépről és okostelefonról is.

A Huawei okos rendszerével a hagyományos rendszerekhez viszonyítva sokkal hatékonyabbá válik a napelemes rendszer üzemeltetése: ezzel a smart megoldással, jellemzően 10-25%-os energiahozam növekedés várható.

Maxim Smart – Optimalizált napelem

Az amerikai Maxim Integrated által optimalizált panelek a teljesítményoptimalizálás egyik legfejlettebb szintjét jelentik a smart napelemes rendszerek körében. Míg a piacon előforduló többi optimalizáló csupán modulonként képes a teljesítmény szabályozására, addig a Maxim napelemekbe három darab teljesítményoptimalizáló chip kerül, ami már nem modul szintű, hanem cellasoronkénti (amiből 3 van egy napelemben) optimalizálást tesz lehetővé.

Ennek köszönhetően a Maxim panelek árnyékhatás vagy a napelemek időleges elkoszolódása esetén is többet termelnek mind a hagyományos, mind a panel szinten optimalizált rendszereknél.

A beépített Maxim chipek a ma technikailag elérhető legmagasabb hozam mellett hosszabb modulélettartamot és az egyéb megoldásoknál sokkal magasabb üzembiztonságot tesznek lehetővé, mindezt igazán elérhető áron!

Szakértőinknél keresse a Seraphim 310-320Wp-es mono PERC Maxim Smart, fekete keretes napelemeket.

További napelemes cikkeinket itt olvashatja

 

Jelentkezzen ingyenes konzultációnkra, ahol minden felmerülő kérdését szívesen megválaszoljuk! Online kalkulátorunkon keresztül pedig előzetesen ki is kalkulálhatja, mennyibe kerülhet az igényeinek megfelelő napelemes rendszer!