solarkit-logo

Elektromos autó töltése napelemes rendszerrel

Tankoljunk napelemmel!

Villanyautó töltés otthon, napelemmel

Az elektromos autók vásárlásakor sok esetben a környezettudatosság és a pénzügyi megtérülés a fő motiváció. Egy napelemes rendszerrel kombinálva mindkettőre tökéletes megoldást találunk. Gyorsabb a megtérülés, hiszen nem fizetünk sem az üzemanyagért, sem az áramért, és ingatlanunk, illetve járművünk is megújuló energiával fedezi szükségleteit.

voltie

Sok közös vonás van a villanyautósok és a napelemet telepítők között. Mondhatjuk rájuk, hogy az innovációk korai adoptálói, szeretnek kipróbálni új, izgalmas technológiákat, törődnek a környezetvédelemmel, szeretnék csökkenteni szén-dioxid kibocsátásukat és legfőképpen tudatosan igyekeznek bánni pénzügyeikkel. 

Aki egy ‘zöld rendszámossal’ szeret spórolni az üzemanyagon, a szervizelés és üzemeltetés költségén és a parkoláson, az minden bizonnyal a villanyszámlát is szívesen csökkentené.

 

Olvasónik egy része már most is szolár rendszerrel tölti villanyautóját és a otthona áramigényét is ezzel szolgálja ki. Az energiaárak emelkedése biztosra vehető, így befektetésének megtérülése idővel még inkább javulni fog.

Partnerünk oldalán, az eautotoltokabel.hu-n sok különböző töltő közül  válogathat.

2021. januárjától csak BB besorolású (közel nulla energiaigényű, azaz legalább 25%-ot megújuló energiából fedező) ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt, ezért ha valaki építkezik, vagy építkezésben gondolkodik, annak mindenképpen érdemes napelemes rendszert telepítenie, hogy megfeleljen az előírásoknak.

Napelem kisokos:

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszer az egyik legkényelmesebb napenergia hasznosítási mód napjainkban. A befektetés részei: napelemek, inverter, tartószerkezet, elektromos kábelek, szerelvények, áramszolgáltatói engedélyeztetés, kulcsrakész telepítés, pályázatmenedzsment. A napelemes rendszert érdemes az áramfogyasztáshoz igazodva megtervezni. Az egész évi villamos energia (kWh) fogyasztás ismeretében meg lehet határozni a napelemek számát, majd az ehhez szükséges invertert.

Az áramszolgáltatók az úgynevezett szaldós elszámolást biztosítják a napelemes rendszert létesítők számára. Ez azt jelenti, hogy az áramszolgáltató egy módosított hálózati szerződést köt a fogyasztóval. Ezek után a villanyszámla azonnal 0-ra csökken! A leolvasás egy év múlva történik, amikor csak a termelt és a fogyasztott energia különbségét kell megtéríteni.

voltie

Költség- és megtérülés számítás

Számításunkban egy átlagos családi ház 13-15 ezer forintos havi villanyszámlát fizet (évente 168.000 Ft), mely egy 4 kW-os napelemes rendszernek felel meg. A kulcsrakész rendszer bruttó 1,5 millió forint. 

Jelenlegi áramárakkal és rendszerhasználati díjjal kalkulálva 8-9 év alatt megtérül rendszerünk. A SolarKit által forgalmazott napelemekre 30 év teljesítménygarancia vonatkozik, az inverterekre pedig 10 év termékgaranciát vállal a cég, mely akár 20 évre is meghosszabbítható. Karbantartással elég öt évente számolni, mely ideális esetben csak egy felülvizsgálatot takar. Pest megyén kívül elérhető MFB hitel igénybevételével  ez gyakorlatilag megfelezi az energia költségeinket, hiszen a példa adataival számolva ez olyan, mintha a következő 8 év villanyszámláját csak 20 év alatt kellene kifizetni ráadásul azt is 0%-os hitelből.

Látható tehát, hogy a kezdeti költségek hamar megtérülnek, ezután pedig még évtizedekig pénzt hoznak a konyhára, mindamellett, hogy környezetbarát módon, lokálisan termeljük meg az energiánkat.

Ha a háztartásban van olyan autó, amivel naponta 50-60 km-t közlekednek, akkor annak elektromosra cserélése is észszerű döntés lehet. Ha ennél több a megtett kilométerek száma, a napelemes rendszer még jobban megéri. Egy középkategóriás villanyautó fogyasztása éves átlagban nagyjából 17 kWh/100 km. Havi 1800 km használatot feltételezve ez 306 kWh extra energiaigényt jelent havonta, ami egy 3,3-3,5 kW-os napelem rendszerrel akár otthon, zölden is megtermelhető. Egy ilyen rendszer bruttó 1,3 millió forint. Még egy nagyon takarékos autó esetén is legalább havi 50 ezer forintos az üzemanyag költség, amit egy ilyen rendszerrel nullázni lehet. Tehát két évnyi normál tankolási költségből kihozhatjuk a villanyautót ellátó napelemes rendszert.

 

Meggyőző érvek napelemes rendszer telepítése mellett

Antalóczy Tibor, a villanyautósok.hu főszerkesztője és tulajdonosa mesél napelemes rendszerének megvalósulásáról, melyet a SolarKit-tel csináltatott.

 • 0 forint villanyszámla első naptól
 • Növekszik az ingatlan értéke, javul az energetikai besorolás
 • Egyszeri befektetés, gyors megtérülés, 30 év teljesítménygarancia
 • Ad-vesz mérőórával éves elszámolás, kiszámítható energiahozam
 • Minimális karbantartási igény, későbbi bővíthetőség
 • Lokális energiatermelés, kisebb függőség, CO2 kibocsátás csökkentés
 • Okostelefonos távmonitorozás
 • Széleskörű állami pályázatok, vissza nem térítendő támogatás
 

SolarKit tipp

Válassza a Huawei invertereit, 10 év garanciával, beépített Wi-Fi-s monitorozással, vagy a SolarEdge napelemenként optimalizált rendszerét 12 év garanciával. 

Napelemből kérje a monokristályos, PERC technológiás 300-320w-os AE solar-t, 30 év garanciával. 

MFB 0%-os hitel igénylése esetén, ha még csak tervezzük a villanyautót, már most pályázhatunk akkora napelemes rendszerre, mely elég lesz jövőbeli fogyasztásunknak is.

Nem kell önerőből finanszírozni

Spóroljon és valósítsa meg beruházását pályázati pénzből. Pest megyén kívül elérhető támogatások magánszemélyeknek és KKV-knak: 

 • 3 millió forint vissza nem térítendő pályázat napelemes rendszerre
 • MFB által kínált 0%-os, jelzálogmentes hitel akár 20 évre
 • Falusi CSOK támogatás, amit napelemes rendszerre is fel lehet használni

Kéz a kézben: Elektromos autó + Napelemes rendszer

Hazánkban jelenleg kb. 800-900 db nyilvános elektromos töltőpont van országszerte. Ez a szám folyamatosan bővül, azonban nyár előtt bevezetésre kerül a fizetős töltési infrastruktúra, tehát az otthoni töltés egyre inkább felértékelődik. Sőt, az otthon töltés nem csak olcsóbb, de jóval kényelmesebb is. A villanyautó ugyanis tud valamit, amit a benzines nem: akár minden reggel “tele tankkal” indulhatunk útnak. Így nyilvános töltőt csak akkor kell keresnünk, ha hosszabb úttal tervezünk.

Az otthoni villanyautós töltők biztonsággal üzemelnek a házi napelemes rendszerről is! Nem szükséges plusz munka vagy a rendszerek külön összekötése. 

A SolarKit forgalmaz és telepít kifejezetten elektromos autókhoz fejlesztett napelemes invertert 2 az 1-ben megoldással 2,5x gyorsabb villanyautó töltést ígér, mint egy szokásos EV-töltő egy innovatív napenergiás üzemmód révén, amely egyidejűleg kihasználja a hálózat és a PV (napelem) töltését. Mindemellett modern okostelefonos applikáció, energiamenedzsment, monitorozás és extra védelmi funkciók tartoznak a kütyühöz. A beépített mérővel külön nyomon követhető, így jól látható és ellenőrizhető az elektromos jármű energiafelhasználása is. 

Másik megoldás, hogy egy Huawei inverter mellé felszereltetünk az igényeinkhez illeszkedő fali töltőt. Mivel Magyarországon hálózatra tápláló szolár rendszerek terjedtek el, így nem kell aggódni, ha éjszaka töltjük az autót, amikor nem süt a nap, a szaldós elszámolás év végén összesíti a fogyasztás és termelés mértékét.

Tankoljon-napelemmel

Összességében elmondható, hogy a napelemes rendszerek eljutottak arra a technológiai színvonalra és árkategóriába – a megfelelő iparági szabályozásokkal karöltve – hogy lendületes elterjedésüket lássuk az elkövetkező években.