solarkit-logo

Huawei inverterek és energiatárolási megoldások

Teljes követhetőség a FusionSolar monitoring alkalmazással, mesterséges intelligenciával támogatott biztonsági rendszer, lakossági mérettől egészen az ipari megoldásokig.

A Huawei az ICT (információ- és kommunikációtechnológia) megoldások vezető globális szállítója és mára már több mint 170 országban és régióban vannak jelen. Több évtizedes tapasztalattal a hátuk mögött az ipari napenergia területén, a Huawei több mint 130 GW teljesítményű inverter telepítésével büszkélkedhet, ami közel 52 ezer, 4 fős család átlagos éves fogyasztásának felel meg. 

A Huawei termékek között megtalálható minden olyan eszköz, amely szükséges a napelemes rendszerek hatékony működtetéséhez. A termékeink között széles választékot találhatunk, amelyeket az univerzális és egységes csatlakoztathatóság jellemez. A Solar Kit, hazánkban elsőként, évek óta a Huawei hivatalos forgalmazója. Több, mint 2.500 saját csapat által telepített Huawei rendszert távmonitorozunk. Emellett éves szinten átlagosan jelenleg 3-4 ezer invertert adunk el nagykereskedési üzletágunkból, mely regionális szinten is folyamatosan növekszik. Saját tapasztalataink alapján az alacsony meghibásodási arány és időtálló minőség miatt ajánljuk a Huawei termékeit lakossági és KKV (kereskedelmi és ipari, C&I) telepítésekhez, valamint naperőművi fejlesztésekhez egyaránt. 

 

Miért a Huawei?

  • 10 év garancia a lakossági inverterekre (kiterjeszthető 15 vagy 20 évre is)
  • 25 év garancia az optimalizálókra
  • Cseregarancia a termékekre
  • Az év minden napjában, 0-24 elérhető HUAWEI support
  • Univerzális és egységes megoldás napelemes rendszerekhez
  • Okostelefon és web-applikáció – távmonitorozási lehetőség
  • Mesterséges intelligencia által vezérelt ívvédelem

Mit kínál a Huawei?

Mesterséges intelligenciával támogatott ívhiba-védelem

A napelemes rendszereknél nagy mennyiségű egyenáram folyik a napelemek között. Ez az egyenáram helytelen telepítés vagy hibás rendszer esetén tüzet is okozhat, bár az elmúlt évek tapasztalatai szerint ez igen ritkán fordul elő.

A PV-rendszerek tűzeseteinek egyik kiváltó oka lehet a DC ívhiba. Ez helyileg megtörténhet a napelemben található belső csatlakozóknál, vagy a cellák és busz-bárok közötti érintkezéseknél. Másik eset, amikor a panelen kívüli alkatrészekben keletkezik ív, ez előfordulhat sérült vagy lazán összedugott csatlakozóknál, sérült, szakadt vagy egymással nem kompatibilis kábeleknél. Ezt azzal lehet a legegyszerűbben megakadályozni, ha minél gyorsabban lekapcsoljuk a rendszert. Ezen kihívásra a Huawei kifejlesztett egy mesterséges intelligenciával támogatott ívzárlat megszakító megoldást, amellyel az inverter öntanuló algoritmusok segítségével képes felismerni a probléma pontos helyét és hatékony védelmet nyújt az ívhibák ellen. Ennek eredményeként az inverter mindössze 0,5 másodperc alatt leállítja a rendszert, akár 80%-kal csökkentve a hibakeresésre fordított időt és költséget.

huawei-house-ai-huawei

1 és 3 fázisú inverterek

A Huawei SUN2000-L1 szériában találjuk az 1 fázisú invertereket. Ezeket leginkább kisebb áramszükséglettel rendelkező ingatlannál alkalmazzuk, ahol a ház elektromos rendszere csak 1 fázissal rendelkezik. Magyarországon az 1 fázist a 2021. április 30.-án életbe lépett szabályozások szerint maximum 2,5 kW teljesítményű inverterig engedélyezik. A 2,5 kW teljesítményű inverterre pedig maximum 3 kWp napelem csatlakoztatható, tehát egy átlagos termelési adattal számolva, kb. évi 3300 kWh fogyasztásig tudjuk használni az 1 fázisú rendszert. Ezen értékek felett bővítési kérelmet kell beadnunk 3 fázisú hálózatra.

A SUN2000-M1, M2, M3 és M5 széria tartalmazza a lakossági és és ipari felhasználásra leggyakrabban telepített 3 fázisú invertereket. A széles kínálatnak köszönhetően minden felhasználásra megtalálhatjuk a megfelelő invertert és hozzá tartozó kiegészítőt.

A SUN2000-MAP0 széria 2024-ben érkezik, a fázisaszimmetrikus energialeadásra képes inverterek akár a névleges teljesítményük 100%-át le fogják tudni adni 1 fázison. (a gyártó előzetes adatlapja szerint.)

A Huawei által kínált inverterek igyekeznek minél kevesebb kopó alkatrésszel működni ezért rendkívül megbízhatóan és hibamentesen tudnak működni, akár több évtizeden keresztül. Az inverterek hűtése egy kritikus szempont lehet a tervezésnél, mivel az áram átalakítása hőenergiával jár, ezt viszont lakossági kategóriában sikerült megoldania a Huaweinek mozgó alkatrész nélkül, passzív hűtési megoldással. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az inverter forrósodó részén hűtőbordákat alakítottak ki, amelyek a természetes légmozgást használják ki a hőleadásra. A telepítésnél ezt figyelembe kell venni, a legtöbb esetben megfelelően körbeszellőzött helyre telepítjük az invertert, olyan módon, hogy a levegő könnyen áramoljon az ideális hűtés érdekében. Extra előnye a passzív hűtésnek még a csendes működés is, hiszen nem hangos ventilátorok végzik a levegőztetést.

Bővíthető garancia és 0-24 elérhető segítségnyújtás

A Huawei alapesetben 10 év garanciát vállal a lakossági inverterekre, amely a telepítés utáni első 9 évben bármikor meghosszabbítható további 5 vagy 10 évvel. Érdemes a garancia bővítésével pár évet várni, ha esetleg később rendszerfrissítésen vagy fejlesztésen gondolkodunk. A telepítés után probléma esetén nyugodtan keresheti az év bármely napján elérhető Huawei Supportot és a Solar Kit csapatát. 

Hibaelhárítás és support

A rendkívül alacsony, ezrelékekben mérhető meghibásodási ráta ellenére fel kell készülni garanciális hibaelhárításra Huawei inverterek és kiegészítők terén. A világ legnagyobb inverter gyártójaként a cég gyors reakcióidővel és fejlett távoli supporttal biztosítja a zavartalan működést. Probléma esetén egyszerűen és gyorsan történik az ügyintézés, amennyiben megfelelő telepítő gondoskodik a hibaelhárításról. A legtöbb hibajelenséget, távmonitorozáskor a felhasználó és a telepítést végző cég is észleli. Ezután a Huawei elküldi, hogy pontosan milyen hiba dokumentációra van szüksége és hogyan kell ezt előállítani. Amennyiben megállapítják, hogy gyári hibás a készülékünk, 3 munkanapon belül cserélik egy teljesen újra és a telepítő cég a le- és felszerelést is intézi. Szerencsére sok hibajelenség távolról is orvosolható, de a helyszíni kiszállást a telepítő cég garanciális időszakon belül elvégzi.

huawei-inverter-telepites-referencia-2-1500x630-huawei

Rugalmas, bővíthető akkumulátor megoldás

A Huawei kínál energiatárolási– és menedzsment megoldást is, LUNA fantázianevű termékcsaládjával. Ez a szett alapesetben egy teljesítménymodult (BMS – battery management system), egy 5 kWh kapacitású akkumulátort és egy okosmérőt (smartmeter) tartalmaz. A teljesítménymodul az akkumulátor töltését és energialeadását kezeli, az 5 kWh kapacitású akkumulátor pedig egyszerűen kiegészíthető, plusz 2 db modullal, melyből 2 köthető sorba tehát igényeinknek megfelelően 5-30 kWh kapacitást érhetünk el. Továbbá a szigetüzemű vagy hibrid rendszerhez szükséges a Backup Box telepítése is, amely az invertert irányítja áramszünet esetén. Ezt a megoldást egyrészt szigetüzemű napelemes rendszereknél láthatjuk, olyan házakban, nyaralókban, amik nincsenek rákötve a hálózatra, ezért teljes mértékben a napelemek által megtermelt áramot használják, másrészt hibrid üzemű rendszereknél használható, ahol a hálózatból és az akkumulátoros rendszerből is vételez áramot a fogyasztó. A telepítésnél figyelni kell arra, hogy a LUNA akkumulátor csak a KFÁ-t (kritikus fogyasztók áramkörét) tudja ellátni, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fontos fogyasztóinknak, melyeknek folyamatos áramszükséglete van (hűtő, riasztó, WiFi stb.), kialakítunk egy külön áramkört, és éjszaka vagy áramszünet esetén ezek az eszközök az akkumulátorból kapnak tápellátást. Napszakon- vagy pár napon belüli energiamenedzsment így hatékonyan kialakítható, azonban hosszabb időszakok áthidalására még nem elégségesek a jelenlegi akkumulátor kapacitások és technológiák lakossági felhasználásban.

A Huawei lakossági inverterei közül alapesetben mindig tudják kezelni a LUNA termékcsaládot, ezért ha ezen inverterek közül választunk, a későbbiekben is egyszerűen bővíthetjük a rendszerünket akkumulátorral. 

huawei-for-a-better-life

Huawei Smart PV optimalizáló

A Huawei optimalizálóinak segítségével lehetőség nyílik a panelenkénti monitorozásra és optimalizálásra, így minden egyes napelemet külön-külön tudunk kezelni a rendszerben. Bizonyos esetekben elegendő csak az árnyékolt panelek körét ellátni optimalizálóval, míg más paneleknél nem szükséges alkalmazni az eszközt. Az optimalizálók kompatibilisek az összes általunk forgalmazott napelemmel. 

Az optimalizálás kiemelkedő jelentőséggel bír, különösen akkor, ha a tetőn elhelyezett napelemeket árnyékolja kémény, fa vagy akár a szomszédos épület. A napelemes rendszerünkben a panelek sorba vannak kötve és a fizikai törvényeinek megfelelően, ha az egyik panel az árnyék miatt kevesebb áramot termel, úgy az összes többi panel termelése lecsökken. Az árnyékolt panelek tehát korlátozzák az összes napelem teljesítményét, ami miatt a rendszer kevesebb energiát szállít az inverternek. Az optimalizálók használatával azonban képes a rendszerünk minden optimalizálóval ellátott napelem teljesítményét külön figyelni a FusionSolar alkalmazás segítségével és kiküszöböli az árnyékolt panelek miatti veszteséget, így akár 30%-kal több energiát termelhet a rendszerünk. Ez a megoldás a hibaelhárításnál is nagyon hasznos lehet, mivel így látni fogjuk, hogy probléma esetén pontosan melyik napelem a hibás.

Smart Power Sensor (okosmérő)

Cél az önfogyasztás csökkentése, tehát áramigényünket a megújuló energiával fedezni, amikor csak lehet. A Huawei Smart Power Sensort legtöbb esetben ajánlatos beépíteni a rendszerünkbe, mivel ezzel az eszközzel nem csak a napenergia termelést lehet mérni, hanem gyakorlatilag minden árammozgást tudunk követni az ingatlanunkban. Az okosmérőt egyszerű telepíteni és másodpercek alatt csatlakoztathatjuk a FusionSolar apphoz, amiben az I. osztályú mérési pontosságnak köszönhetően minden termelési és fogyasztási adatot követhetünk a telefonunkról.

Milyen Huawei termékeket talál nálunk?

A Solar Kit a Huawei hazai hivatalos disztribútora, 2023-ban elnyertük a Huawei Gold Enterprise Partner elismerést is. Invertereik, energiatárolóik és a hatékony energiatermeléshez szükséges kiegészítőik teljes szortimentje megtalálható a nagykereskedésünknek köszönhetően.

Amennyiben bármilyen kérdése van a Huawei márkával kapcsolatban, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal. Szakértő kollégáink készséggel állnak rendelkezésére, hogy segítsenek kiválasztani a legmegfelelőbb Huawei termékeket az Ön napelemes projektjéhez.