solarkit-logo

A Full Black napelemekről

Full Black napelemek

A modern monokristályos napelemek leginkább hatékonyságuknak köszönhetően népszerűek. Az utóbbi évek során a monokristályos napelemek egy fajtája, a Full Black (all black néven is emlegetett) napelemek különös figyelmet kaptak.

A nevét a jellegzetes teljesen fekete külleméről kapta. Működésében nem tér el a jelenleg is elterjedt monokristályos napelemektől, azonban kisebb különbségek megfigyelhetőek. 

napelem-panel

Miért fekete színűek a Mono-kristályos napelemek?

Mielőtt a Full Black napelemek mélyfekete színéről van szó, előbb érdemes megérteni, hogy a monokristályos napelemeknek miért feketés a színe. 

A szilícium, amelyből előállítják a monokristályos napelemeket, azonos módon van orientálva, így létrehozva egy nagy szilícium kristályt. Ahogy a nap sugarai reakcióba lépnek a szilícium kristály külső rétegével, a napelem cella fekete színűnek tűnik. 

trina-hoey-m-full-black

A fenti képen látható a Trina Solar Honey-M napelem családjának egyik tagjáról egy közelebbi kép. A képen jól látható, a cellák korábban taglalt fekete színe, illetve az azt megtörő ezüst félvezetők és bus bar-ok. 

Az alábbi képen pedig egy ilyen cellának a felépítése látható. Bal oldalt maga a a szilícium kristályos réteg látható, és jobb oldalt pedig a hátsó védő réteg. Fontos, hogy ez a réteg alapvetően fehér színű.

cella-full-black

Monokristályos gyökereinek köszönhetően a Full Black napelem cellái ugyanazon elv miatt feketék, a különbség a többi komponens (félvezetők, bus bar-ok és hátlap), amelyek különböznek a hagyományos moduloktól.

A Full Black napelemek felépítése

IBC-front-back-full-black

A fenti képen látható egy Full Black napelem egy cellájának hátulja (bal oldalt) és a felette található félvezetőkből álló réteg (jobb oldalt).  A legnagyobb különbség a két napelem típus között az, hogy a Full Black napelemek hátoldala is fekete, így tovább mélyítve a szín vizuális észlelését.

Több cég többféle technológiával szeretné elérni a teljesen fekete megjelenést. A SunPower például a bus bar-okat a szilícium réteg alá helyezte el és csak a félvezetők különítik el esztétikailag a cellákat. 

A hatékonyságukat tekintve röviden összefoglalva nem hatékonyabbak mint a monokristályos napelemek.

Míg a fejlett technológiának köszönhetően bizonyos esetekben kicsit nagyobb hatékonysággal tud energiát termelni, a valós használatok alapján az esztétikailag igen impozáns, teljesen fekete megjelenés a működési hőmérséklet miatt negatív hatással van a hatékonyságra egy forró nyári napon, így maga a hatékonyság nem lesz magasabb, mint egy hagyományos modulé, sőt esetenként alacsonyabb is.

referencia-full-black

Egy adott modul hatékonysága azonban csak az egyik összetevője annak, hogy miért népszerű egy napelem technológia. A korábban említett esztétikai előnyök sokszor felülmúlják a hatékony működés fontosságát. 

Összességében az All Black napelemek egy érdekes irányt indítottak el a napelemek piacán, ár-érték viszonyban kicsit rosszabbak, mint a hagyományos monokristályos napelemek, azonban kétségtelen tény, hogy az esztétikai értéküket bizonyos fogyasztók többre értékelik mint az ár-értéket.