solarkit-logo

Ezt érdemes tudni a szigetüzemű napelemes rendszerekről

Mi az a szigetüzemű napelemes rendszer? Melyek a legfontosabb előnyei és hátrányai, illetve kiknek ajánlott szigetüzemű rendszert választani? Mutatjuk!

  • A szigetüzemű napelemes rendszerek teljesen függetlenek a hálózattól és akkumulátorban tárolják a többlettermelést.
  • A rendszer a napelemekből, inverterből és akkumulátorból áll.
  • A szigetüzemű rendszer legfőbb előnyei a függetlenség, az áramszünet és feszültségingadozás nélküli áramellátás és a karbonsemleges energiatermelés.
  • Hátrányai közé tartozik a drágább kivitelezés és az akkumulátorok élettartamának hosszútávú teljesítményvesztése.
  • Kialakítása kifejezetten ajánlott olyan ingatlanokban és üzemekben, ahol nincs kiépítve a hálózati áram.
  • Egyszerűen és gyorsan kiépíthető áramszolgáltatói engedélyezés nélkül.

Mi az a szigetüzemű napelemes rendszer?

Szigetüzemű napelemes rendszer definíciója

A szigetüzemű napelemrendszer elnevezése igen találó: valóban arról van szó, hogy ez a rendszer önállóan működik. Független minden hálózattól, így ténylegesen szigetként funkcionál. Az ilyen berendezés nem táplálja vissza az áramot a közüzemi hálózatba, és nem is vesz fel onnan energiát. Ehelyett akkumulátorokat tölt a nap erejével, és ezek segítségével látja el otthonunkat árammal.

Szigetüzemű napelemes rendszer felépítése

A hálózatra kapcsolt napelemrendszerhez hasonlóan a szigetüzemű típusok alapját is maguk a napelemek jelentik. Ezeket elhelyezhetjük a tetőn vagy egy erre alkalmas területen saját állványokon. A panelek által generált áram az akkumulátor töltő elektronikán keresztül jut el az aksikba, ahol felhasználásig tárolódik. Arra is van ugyanakkor lehetőség, hogy az áramot egyből a háztartási gépeink használják, ilyen esetben csak a többlettermelés kerül az akkumulátor telepbe.

Maga a telep több aksiból állhat, napjainkban pedig a LiFePO4 és LNMO típusú akkumulátorok számítanak a legelterjedtebbnek. A szigetüzemű napelemes rendszerek utolsó nagy egysége az inverter. Erre akkor van szükségünk, ha váltakozó feszültségű fogyasztókat is használnánk. Egy tipikus háztartásban ez a jellemző, hiszen a mosógép, a tévé, a mikró stb. mind-mind váltakozó áramot igényel. A napelemek által termelt egyenáramot az inverter alakítja át váltakozóra.

Miben különbözik a többi napelemes rendszertől?

A leginkább perdöntő különbség az, hogy a szigetüzemű rendszerek teljesen önálló egységet alkotnak, melyek bármiféle külső „segítség” nélkül üzemelnek és termelik az áramot. A hálózati rendszerek esetében nincsenek akkumulátorok, hiszen a többletet a napelem a hálózatba táplálja vissza. A szigetüzemű típusoknál a napelemek által előállított energiát a töltésvezérlő alakítja át, majd szabályozottan küldi az akkumulátorokba. A rendszer arról is gondoskodhat, hogy az akkumulátorok ne merüljenek le.

napelemes-akkumulator_szigetüzem

A szigetüzemű napelemes rendszer előnyei és hátrányai

Előnyök

Független a hálózatoktól és szolgáltatóktól

A szigetüzemű rendszerekkel kapcsolatban általában ez az előny szokott felmerülni legelőször. A rendszerünk önálló szigetként működik, azaz semmi közünk nem lesz az áramszolgáltatóhoz. Nem vételezünk onnan energiát, és nem is táplálunk áramot a hálózatba. Ez azzal is jár, hogy nem kell elszámolásokkal bajlódnunk, és semmilyen többletköltség sem merülhet fel.

A hálózatra kötött napelemrendszerek ki vannak téve a szolgáltató által biztosított áramnak. Egy hosszabb áramszünet vagy a feszültségingadozás teljesítményvesztéshez vezet, amit semmilyen módon nem tudunk kivédeni. A szigetüzemű napelemek ezzel szemben az év és a nap bármely szakában hibátlanul végzik a dolgukat.

Az asszimetrikus visszatáplálásról

A SolaX hibrid inverterterek piacvezető előnye, hogy képes asszimetrikusan ellátni a házban lévő 3 fázison lévő villamosberendezéseket.
Mindennapi példával élve 3 fázisú ingatlan esetén az 1. fázison van egy villanybojler, a 2. fázison a világítás, a 3. fázison pedig a konyhai berendezések vannak kötve. Napközben, amikor megy a bojler és a konyhában is használjuk a fogyasztókat a 2. fázison azonban egyik fogyasztó sem megy (nem világítunk), ebben az esetben itt semmi energiát nem használunk. Egy fázis asszimetriát lekezelni NEM tudó inverter jelen helyzetben a legkisebb fogyasztású fázisra szinkronizál, mely itt közel nulla, így a napelemes rendszer helyben felhasznált termelése is közel nulla lesz, magyarán a megtermelt kWh-kat veszítjük, nem tudjuk maximálisan hasznosítani.

Ezzel szemben a SolaX fázisasszimetrikus kimenetelű hibrid inverterei maximalizálják a napelemes termelés helyben fogyasztását, mely jelenlegi vissz-wattos és bruttó elszámolású rendszerben nélkülözhetetlen.

Remek befektetés

Számos okunk lehet, ami miatt a napelemek mellett döntünk, de a rezsiszámla lefaragása biztosan előkelő helyen szerepel az érvek között. Különösen annak fényében, hogy az elektromos áram világpiaci ára történelmi csúcsokat döntöget. Hogy ezen a téren mit hoz a jövő, azt senki sem tudja. Az viszont biztos, hogy a napelemmel minket ez teljes mértékben hidegen hagyhat. Mivel magunknak termeljük az áramot, az esetleges áremelések minket nem érintenek.

Hosszú távon mindez nagyon kedvező befektetésnek tekinthető. Egy szigetüzemű napelem jellemzően nyolc-tíz év alatt hozza vissza az árát. Ezután már minden hónapban és évben extra megtakarítást biztosít a családnak. A hosszú-hosszú évtizedek alatt bizony számottevő összeget spórolhatunk meg, arról nem is beszélve, hogy a napelemes rendszer az ingatlanunk értékét is jelentősen megnöveli.

Karbonsemleges energiaforrás

A napjainkban használt legtöbb erőmű sajnálatos módon hatalmas környezeti károkat okoz. Ez igaz a szén- és olajerőművekre, de még az atomerőművek hulladékanyaga is óriási pusztítást okoz a természetben. Ezzel szemben a napenergia 100%-ban zöldnek tekinthető, hiszen az áramtermelés során nem keletkeznek olyan veszélyes és káros anyagok, mint a szén-dioxid vagy a metán.

A napelem rendszer úgy termel áramot, hogy semmilyen melléktermék, hulladék nem keletkezik. Napjainkban maguk a készülékek és az akkumulátorok is olyan anyagból készülnek, melyek gyorsan és biztonságosan lebomlanak, sőt akár újra is hasznosíthatók.

Hátrányok

Költségesebb a többi napelemes rendszerhez viszonyítva

Hogy a napelemrendszerünk pontosan mennyibe kerül majd, azt sok-sok tényező befolyásolja (méret, kapacitás, ingatlan tulajdonságai). Az árak mindig egyediek, személyre szabottak, az azonban biztonsággal elmondható, hogy a szigetüzemű rendszerek drágábbak, mint a hálózatra kapcsolt típusok. Ennek oka, hogy a tárolást biztosító akkumulátorok igen borsos áron kaphatók.

Még egy kisebb kapacitással rendelkező telep is félmillió forint környékén mozog, míg a nagyobbak több milliós kiadást jelentenek. Nem kötelező ugyanakkor akkumulátorokat csatlakoztatni a szigetüzemű rendszerhez, ezzel viszont épp a lényegét veszti el a technika (csak akkor biztosít áramot, ha süt a nap).

A telepeket rendszeresen cserélni kell

Nem elég, hogy az akkumulátorok méregdrágák, sajnos az élettartamuk is igencsak korlátozott. A szigetüzemű rendszerek ugyanis folyamatosan töltik és merítik a telepeket, ez pedig gyors amortizálódáshoz vezet. Nem hónapokra kell gondolni, de jellemzően öt-hat év után új akkukat kell beszereznünk. Ami az árukat tekintve jelentősen megterheli a családi költségvetést.

Amikor tehát átgondoljuk, hogy mekkora összeget szánunk a napelemes rendszerünkre, a szigetüzemű változatoknál mindenképp kalkuláljuk bele ezt a tételt is.

Ki vagyunk téve az akkumulátoroknak

A szigetünk központi elemeit az akkumulátorok jelentik, hiszen itt tároljuk a megtermelt áramot, és innen jut el a háztartási gépeinkhez. Az akkumulátorok töltéséhez természetesen napsütés kell, ami nem áll rendelkezésünkre az év minden napján. Ha pedig az akkumulátorok teljesen lemerülnek, az áramforrásunk megszűnik. Mivel a hálózatra sem csatlakozunk, onnan sem tudjuk pótolni a hiányzó energiát. Ilyenkor nincs más választásunk, mint várni, amíg az időjárás kedvezőre nem fordul, és a telepek újra feltöltődnek.

Kiknek ajánlott a rendszer?

Bár manapság evidensnek tekintjük, hogy minden település minden utcájában elérhető a hálózati áram, ez közel sincs így. Sokan laknak olyan helyen, ahol nincs kiépítve ez a közmű, és így kénytelenek maguknak gondoskodni az áramról. Számukra kifejezetten jó választás a szigetüzemű napelemes rendszer, ami bárhol kiépíthető, akár egy távoli tanyán, egy tóparti házon vagy egy présházon is. A napelem ráadásul lényegesen hatékonyabb és zöldebb megoldás, mint egy üzemanyaggal működő generátor.

A lakossági felhasználók mellett a vállalkozásoknak is érdemes elgondolkodni egy szigetüzemű rendszer kiépítésén. Különösen igaz ez, ha az üzem, gyár vagy iroda lakott területen kívül helyezkedik el. Tipikusan ilyen lehet egy mezőgazdasági egység, egy veszélyes anyagokkal dolgozó üzem. A hálózati áram kiépíttetése hatalmas összeget jelentene, a napelemes rendszer ennél lényegesen kedvezőbb.

Azok számára is megfontolandó az önállóan működő napelemrendszer, akik függetleníteni szeretnék magukat az áramszolgáltatóktól. Ez fakadhat korábbi rossz tapasztalatokból vagy nem megfelelő szolgáltatásból is. A lényeg, hogy az önellátásra váltással akár egy életre is megszabadulhatunk a cégektől. Ez nemcsak anyagi előnyt jelent, de az adminisztrációs terhünk is csökken, és a kötelezettségeink is csekélyebbek lesznek.

A szigetüzemű napelemes rendszer egyszerűen kiépíthető

Mivel a szigetüzemű rendszer nem vesz fel áramot a hálózatból, és nem is táplál be oda energiát, a telepítéséhez nincs szükségünk a helyileg illetékes szolgáltató engedélyére. Ennek megfelelően a mérőóra cseréje sem szükséges, ami tovább csökkenti a belépési költségeket. Arra azonban mindenképp ügyelnünk kell, hogy megbízható szakembereket találjunk a munkálatokhoz.

Bár a szigetüzemű rendszerekre nem vonatkoznak olyan szigorú szabályok, mint a hálózatra csatlakozó társaikra, a telepítés így is komoly szakértelmet kíván. Sőt, már a tervezés szakaszába is érdemes bevonni napelemre specializálódott villanyszerelőt, hogy a rendszer ne legyen se túl-, se alulméretezett. A panelek, akkumulátorok és inverterek esetében pedig érdemesebb a neves márkák termékeit választanunk, hogy biztosan tartós energiaforráshoz jussunk a Nap erején keresztül.