solarkit-logo

Hulladékmentesen

Nem csak a megújuló energiával óvhatjuk a környezetet. Figyeljünk oda a hétköznapokban a vásárlási szokásainkra is!

Hulladékmentesen a mindennapokban

A Föld egyik legnagyobb problémája a környezetszennyezés elképesztő mértéke. Bár a technológia adott lenne egy sokkal kevésbé mérgező életre, kevesen lépnek erre az útra.

Sajnos még mindig kevesekben tudatosodott az, hogy mennyire fontos a környezettudatos életmódra való áttérés. Pedig az ökokatasztrófa szinte elkerülhetetlen, ha az emberiség nem kap időben észbe. 

 

A SolarKittel fontosnak tartjuk, hogy a megújuló energiát használók körének bővítése mellett mi magunk is odafigyeljünk a környezetvédelemre.

muanyagmentesseg

A Föld tűrőképessége véges

Gyakorlatilag nincs olyan terület, ahol ne szennyezné az emberiség ezt a bolygót: a levegő, a föld, a folyók, tavak, tengerek és óceánok mind az emberi fejlődés, valamint a fogyasztói társadalom áldozataivá lettek. Ahogy mi, emberek is.

Szinte naponta szólnak a híradások arról, hogy hány fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, milyen mértékben olvadnak a sarkok, és arról is, hogy hány bálna vetődött partra a szervezetébe került műanyag hulladék miatt. Amiknek ráadásul a nagy része egyszer használatos, mégis több száz év a várható lebomlási ideje.

Miért veszélyes a műanyag?

A műanyag a II. világháború után indult világhódító útjára, amikor a tömegtermelés alapja a könnyű, gyors, és olcsó előállítás volt. A kőolajból készült műanyag termékek tehát viszonylag gyorsan a piacra kerültek, ennek ellenére igen erősnek és tartósnak bizonyultak.

Néhány megdöbbentő adat:

  • Míg 1950-ben még csupán 1,5 millió tonna műanyagot állítottak elő, addig 2012-ben ez az adat már 288 millió tonna volt.
  • Évente megközelítőleg 300.000 tonna műanyaghulladék keletkezik a Földön.
  • Csak Magyarországon, mintegy 1,3-1,4 milliárd PET-palack kerül forgalomba, tömegben kifejezve ez 45.000 tonna műanyag palackot jelent.
  • A lebomlási időket nézve még szomorúbb a helyzet: a műanyag palackok lebomlási ideje 450 év, a műanyag szatyroké 200-1000 év közé tehető, míg a műanyag dobozoké 1 millió év körül alakul. 

Hulladékmentesség és újrahasznosítás

Természetesen nem egyszerű egyik napról a másikra átállni a hulladékmentes üzemmódra, és az újrahasznosításra. Mindazonáltal vannak olyan praktikák, amik elősegíthetik azt, hogy egyéni, illetve családi szinten is csökkenjen a hulladék mennyisége.

A fenti példákból is látható, hogy a műanyaghasználat dominanciája a csomagolóiparban megkérdőjelezhetetlen. Szerencsére ma már egyre több helyen elérhetőek olyan boltok, amik csomagolásmentesen kínálják portékáikat. Budapesten jelenleg több hulladékmentes bolt is elérhető, pl. a Ligeti bolt a XIII. kerületben, vagy a Nepazarolj a II. kerületben.

Ezekben a boltokban minden áru csomagolásmentesen vásárolható meg, legyen szó rizsről, tésztáról, fűszerekről, olajról, gyümölcsökről, tejtermékekről, vagy épp kozmetikumokról. A kiválasztott termékeket a boltban kapható és már lemért vászonzsákokba vagy üvegekbe lehet tölteni, majd egy újabb mérést követően lehet fizetni. Természetesen, akinek akad otthon ezekből a tárolókból, vásárolhat azokkal is.

 
hulladekmentesseg-fenntarthatosag

Egyre több hagyományos bolt kínál lehetőséget a műanyagzacskók helyettesítésére, és saját vászon bevásárlószatyorral vagy zöldségtartó hálóval is vásárolhatunk sok helyen.

Vásároljunk tudatosan: pontosan annyit vegyünk mindenből, amennyire szükségünk van, hogy ne végezze a feleslegesen megvásárolt áru a szemetesünkben.

De ha már háztartás: érdemes otthon is ügyelni a szelektív hulladékgyűjtésre, ami az újrahasznosításban játszik kiemelkedő szerepet. Ajánlatos az egyszer használatos fültisztító pálcikákat bambuszból készültre, vagy a pelenkákat is a hagyományos textilre cserélni, hogy ezzel is csökkenjen a háztartási hulladék mennyisége.

Cserélje az energiát is megújulóra!

Ahhoz, hogy otthona valóban környezettudatos legyen, éljen bátran a megújuló erőforrások adta lehetőséggel: termelje meg saját magának az áramot napelemes rendszerével, és használjon energiatakarékos izzókat, illetve elektronikai berendezéseket. Emellett érdemes megfontolni a hibrid vagy teljesen elektromos autókkal való közlekedést is, így maximálisan kihasználhatja a napenergia nyújtotta előnyöket!

referencia-Szekszard