solarkit-logo

Túlfeszültség védelem napelemes rendszereknél

Minden napelem tulajdonosnak eljött egyszer az a pillanat, amikor tájékozódnia kellett a túlfeszültség veszélyeiről a rendszerére nézve. Nézzük hogyan keletkezik, milyen károkat okozhat és mit teszünk rendszereink védelme érdekében! Azonnali Árajánlat Kalkuláció

Mi az a túlfeszültség?

Túlfeszültségnek azt a jelenséget nevezzük, amely során a hálózati feszültség meghaladja a tűréshatárt.  A hálózatban állandó névleges feszültég 230V, ettől +/-10%-ban még elfogadott az eltérés, ez a másodperc töredékétől kedzve akár hosszabb ideig is fennállhat.

Megfelelő túlfeszültségvédelem hiányában a túlzott feszültségemelkedés tönkreteheti a hálózatra csatlakoztatott készülékek alkatrészeit, az érzékenyebb berendezések nem tudják elviselni a hirtelen keletkezett feszültség változást.

A túlfeszültségvédőt az áramforrás és a készülék között kell elhelyezni. Napelemes rendszerek esetében ez a túlfeszültségvédelmi kapcsoló, amely túlfeszültség esetén lekapcsolja a hálózatot ezzel megakadályozva a feszültség csúcsok okozta károkat. 

tulfeszultseg-vedelem

Mitől alakulhat ki túlfeszültség a napelemes rendszeren?

Túlfeszültség kialakulhat külső környezeti hatásoktól, például villámcsapástól. Több tévhit is kering a tetőre szerelt HMKE rendszerek villámvédelméről, ezért fontos tisztázni: A tetőre szerelt napelemek nem vonzzák be jobban a villámcsapást.

A másik ok, amiért túlfeszültség keletkezhet az áramhálózatban az a hirtelen fogyasztás változás, például amikor egy körre van kötve a mikró, a sütő, a főzőlap, a hűtő és a mosógép, és ezeket mind használjuk, bekapcsoljuk egyszerre. Ez túlterhelheti a hálózatot és lecsapja a kismegszakítót. Hivatalosan az elektromos tűzhelyet külön körre szükséges kötni, ez azonban sajnos nem mindenhol így valósult meg, ez is okozhat olykor problémát. Ha ezek a fogyasztók nincsenek szakszerűen bekötve, az a hálózat túlterheléséhez vezethet.

Hasonlóan működik a hálózati áramszolgáltatás is, így nem csak házon belül fordulhat elő túlfeszültség, hanem a teljes hálózatban is.

A korábban említett túlfeszültségvédő biztosítja, hogy ha túlfeszültség keletkezik az ingatlanban, a napelemes rendszerrel ne legyen probléma.

Honnan tudjuk, hogy túlfeszültség van?

Magyarországon kötelező az inverter elé (a villanyszerkrénybe) beszerelni egy kismegszakító készüléket, amely túláram észlelésekor lekapcsol, ezzel megvédve az invertert. Ha ezek a kismegszakítók lekapcsolnak és nincs áram a körön, akkor biztosan túlfeszültség volt a hálózatban.

Solar-Kit-kismegszakito-tulfesz-vedelem

Minden villamos szekrényben van egy hasonló kismegszakító, ebből akár több is. A kapcsoló helyzetéből meg lehet állapítani, hogy lekapcsolt-e korábban. Ha vissza tudjuk kapcsolni, akkor már nincs túlfeszültség a hálózatban. Amennyiben visszakapcsolást követően azonnal lekapcsol, továbbra is túlfeszültséget kelt valamelyik fogyasztó, vagy meghibásodott a hálózat egyik pontja. Több ideig fenn álló túlfeszültség esetén mindenképp hívjunk ki szakembert!

Napelemes rendszerrel ellátott ház esetében a hálózatot két oldalra bontjuk , AC és DC oldalra. A ház áramhálózatában váltakozó áram kering (AC) míg a napelemes rendszer egyenáramot (DC) termel.  Az inverter feladata az egyenáramot váltakozó árammá alakítania. A két oldalra másmilyen túlfeszültségvédő készülékek valóak.

Amennyiben lekapcsolt az AC oldali kismegszakító (ez van a villanyszekrényben), azt később vissza lehet kapcsolni, ha nem hibásodott meg korábban. A DC oldali patronos biztosítók különböznek a korábban említett kismegszakítótól. Túlfeszültség esetén a patronban lévő vezető elolvad, ezzel elszigeteli az áramkört a túlfeszültségtől. Annak érdekében, hogy viszakapcsolhassuk a hálózatot, ezt ki kell cserélni. Az AC oldali kismegszakítókkal szemben a DC oldaliakat nem kötelező beépíteni. A Huawei inverterekbe be van gyárilag építve egy DC oldali túlfeszültség védő, tehát amennyiben ilyen inverter kerül telepítésre biztosak lehetünk abban, hogy megfelelően védve van a napelemes rendszerünk és a ház áram hálózata.

Abban az esetben, ha a napelemes rendszer felől ( DC oldal) keletkezik túlfeszültség, a kismegszakítókon és az áramkimaradáson kívül az inverter is jelzi számunkra.