solarkit-logo

Napelemes tetőcserép, avagy cserép helyett napelem?

A cserépbe integrált napelem már kopogtat az ajtón. Hogyan lehetne az egész tetőfelületünk napelemmel borítva?

Ha vannak aktuális kérdések, melyek a zöld technológiák iránt fogékony célközönséget izgatják, akkor a tetőcserépbe integrált napelem lehetősége biztosan ide tartozik.

Mostanában gyakran hallani a Tesla és a Terrán megoldásairól, mellyel a hagyományos napelem tábláknak kívánnak konkurenciát állítani, mondván a tetőcserépbe épített napelemcellákkal működő rendszer esztétikusabb és teljeskörűbb.

Mi az a napelemes tetőcserép?

Egy esztétikus megjelenésű normál cserepet helyettesítő napelem cellákkal ellátott tető héjazat. Teljeskörű megoldás tetőfedésre és napenergia hasznosításra. A termék pontosan a tető síkjába illeszthető.

Terraan-Generon-napelemes-tetocserep

Napelemes tetőcserép előnyei

  • Stílusos megoldás (akár műemlék védelem alatt álló épületeken is engedélyeztethető lehetne)
  • Jelentősen növeli a ház értékét – ugyanez igaz a hagyományos napelemes rendszerre is, hiszen évtizedekig megújuló energia termeli az áramot és az energetikai besorolás is javul
  • Védelem és megújuló energia egy tető alatt
  • Könnyű, hatékony, gyors és biztonságos kivitelezhetőség
  • Teljeskörű megoldás tetőfedésre és a napenergia hasznosításra
  • Huawei inverterekkel is szerelhető, így 10 év inverter garanciát, wifi-s kapcsolatot és megbízhatóságot kapunk

Hátrányok

  • Ár-érték arányban még nem versenyképes, egyelőre jelentősen hosszabb megtérülési idő összehasonlítva a normál napelemekkel
  • A napelem cserép hatékonysága elmarad a hagyományos napelemektől. Alacsonyabb hatásfok, a prémium napelemek ismert akár 20-23%-ához képest, továbbá a szellőzés hiányában (hiszen be van építve a tetősíkba, nem jár alatt a levegő, mint egy tetőkampós cserepes rögzítési technikával szerelt panelnél) hamarabb felmelegszik, ami szintén a hatásfokot gyengíti. Ez akár az élettartam csökkenésével is járhat. A hagyományos rendszernél 10-15 cm eltartás van a tetőcseréptől aminek következtében a levegő folyamatosan jár a napelemek mögött így hűtve azt.
  • Kevés választási lehetőség, egy céghez, sőt ezen cég egy termékéhez van kötve, lásd a Terrán megoldása, csak a Zenit termékcsaládjukkal kompatibilis.
  • Nem optimalizálhatók a napelemek, úgy, mint egy SMART rendszer, például a SolarEdge keretei között, mivel nincs beépítve optimalizáló, vagy mikroinverter. A hagyományos rendszereknél, karbantartásnál és hibakeresésnél, könnyen bonthatóak a körök (string-ek), ezzel könnyítve a munkát és optimalizálást, monitorozhatóságot.

SolarKit tipp: Ha manapság prémium napelemes rendszerre vágyik, válassza a Huawei vagy a SolarEdge optimalizált megoldását, 10-15%-kal magasabb hozam és panelenkénti monitorozhatóság, optimalizálés.

Két itthon is ismert versenyző a piacon

Tesla Solar Roof – Elon Musk híres az ambíciózus terveiről, főleg ha azok a világmegváltást célozzák. Nem véletlen, hogy a Tesla egy komplett rendszert kínál akkumulátorral (Tesla Powerwall), cserépbe integrált napelemekkel és villanyautóval. Nem csak a termékek, de az árak is prémium kategóriában vannak. Egy hipotetikus kalkuláció szerint, egy átlagos magyarországi családi ház 17.000 Ft-os havi villanyszámlája hozzávetőleg 7 millió forintos Tesla rendszerrel váltható ki, mely a SolarKit-nél 2 millió forint 5kW-os rendszerrel számolva.

Terrán – Generon: A termék különlegességét az adja, hogy a napcellák olyan speciális módon vannak az egyedi tetőcserepek felületére integrálva, hogy azok felhelyezése és megjelenése szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekkel. Az energiatermelés mellett a tető eredeti védelmi funkciója is ugyanúgy biztosított. Óriási hátránya, hogy a Terrán megoldása nem építhető be más cserépbe csak a cég Zenit fantázianevű termékcsaládjába. Ez a kompatibilitási probléma a meglévő háztartások esetében szinte teljesen ellehetetleníti a váltást. Marad a hagyományos napelemes rendszer kiépítése.

Egy átlagos családi háznak megközelítőleg 4.5 kWp-es rendszerre van szüksége az energia ellátásához, mely hozzávetőleg 2.8 millió forintba kerül a Terrán GENERON napelemes tetőcseréppel kialakítva. Fronius inverterrel és kb 290db 15wp-es cseréppel szerelve durván 14 év megtérülési idővel kell számolni.

A SolarKit-nél 1.8 millió Ft ugyanez a teljesítményű rendszer teljeskörű, kulcsrakész kivitelezéssel, 10 év Huawei inverter garanciával. Így 9 év megtérüléssel számolhatunk.

Szerintünk a hagyományos napelemek is remekül mutatnak minden épületen.

Full-black-monokristalyos-napelem

Konklúzió

Jövőbemutató a tető héjazatába integrált napelem, de még várat magára a tömeges elterjedés a fent említett okok miatt. Nem véletlen, hogy mai napig még mindig a hagyományos rendszereket telepítik világszerte. Néhány beruházástól eltekintve szinte kizárólag a hagyományos napelemes rendszer kivitelezése gazdaságos és észszerű. Sajnos ma még az említett megoldások nem versenyképesek, de már vannak biztató hírek ennek változásáról.