solarkit-logo

Napelemes rendszer bővítés – hogyan?

Milyen technikai feltételei vannak, mit kell figyelembe venni?

A napelemes rendszerek optimális esetben az átlagos fogyasztás fedezésére vannak tervezve, bővíthetőséget figyelembe véve. Előfordul olyan, hogy a rendszer telepítése után megnövekszik a fogyasztás, beépítésre került egy klíma rendszer, elektromos autót vásároltak, megnövekszik a fogyasztók száma.

Ha ezek már kilátásban vannak a napelemes rendszer tervezésekor, akkor érdemes valamivel nagyobb invertert telepíteni, hogy később bővíthető legyen a rendszer, vagy akár egyből egy nagyobb rendszert telepíteni.

A szükségesnél sokkal nagyobb méretű rendszert azonban nem éri meg telepíteni, mert az éves elszámolásban amennyiben pozitív mérleget állít ki az energiaszolgáltató, az általuk vételezett áramot 5 Ft áron veszi meg tőlünk.

A napelemes rendszer bővítés esetén rengeteg technikai feltételnek kell megfelelnie a meglévő rendszernek ahhoz, hogy a rendszerünk a bővíthető legyen, és a bővítés után megfelelően működjön. Kérje szakértőink tanácsát, hogy a lehető legjobb tanácsot kapja rendszere bővítéséhez!

Kinek éri meg a bővítés?

A bővítés általában abban az esetben éri meg, ha számottevően nőtt az áramfogyasztás az ingatlanban, és minden technikai szempont megfelel a rendszer kiegészítéséhez. Ahhoz, hogy ezt megállapítsuk és kiszámoljuk, mindenképpen érdemes szakértő segítségét kérni. A hozzáadott panelek megtérülési ideje esetenként változó, viszont egy ökölszabály alkalmazható ebben az esetben: minél kevesebb panelt adunk hozzá a rendszerünkhöz, annál nagyobb lesz a megtérülés ideje. Ez azért van, mert a technikai paramétereknek megfelelő, profi telepítésnek ára van, és ezt a költséget 1 plusz panel esetén is ki kell fizetnünk. Amennyiben már több panellel bővítünk, a telepítés ára nem nő jelentősen, viszont a plusz termelés miatt jócskán csökken a megtérülés ideje.

A bővítés fő szempontjai

Alapvetően 3 fő szempontot kell figyelembe venni: inverter, szabad tetőfelület és a napelem panelek típusai.

napelem-rendszer-referencia-1500x1125-napelem-bovites

Inverter, a rendszer lelke

A bővítés alapfeltétele, hogy az inverter elbírja a hozzáadott teljesítményt.

Az invertert jellemzően bővíthető megfontolásból kicsit túlméretezik. Abban az esetben, ha megnövekszik az áramigény, az inverter képes több napelem által termelt áramot átalakítani. Amennyiben a tervezés során nem lett a bővíthetőség belekalkulálva a rendszerbe, úgy egy bővítés során valószínűleg új invertert is be kell építeni a napelemekkel együtt, ami azért magasabb költség egy ilyen fejlesztésre.

Fontos figyelembe venni az inverter fázisszámát is, ugyanis az inverter AC oldali kimenő névleges teljesítménye nem lépheti át a rendelkezésre álló bejövő maximális teljesítményt. A jelenlegi szabályozás szerint 2,5 kW teljesítményig lehet az ingatlanba 1 fázisú invertert kötni. Amennyiben a meglévő rendszer meghaladja a 2,5 kW teljesítményt úgy mindenféleképpen 3 fázisú inverter kerül beépítésre, amely akár 50 kW teljesítményű is lehet.

Az optimalizálók fontossága

A fázisszámon kívül fontos részlet, hogy a jelenlegi rendszer optimalizált-e, továbbá hogy mennyire van kihasználva. A napelemek sorba vannak kötve, rendszerfüggően egy, vagy két úgynevezett “string”-re. Meg kell állapítani, hogy az adott string milyen kihasználtság mellett funkcionál.

Meglévő string mérete: fontos tudni, hogy hány panel van rákötve, elbírja-e a plusz paneleket a string, vagy újat kell kialakítani.

Egy string általában 900-1000V -ot bír el, ez körülbelül 20-22 napelem panelt jelent. Amelyik string maximálisan ki van használva, arra a már nem lehet több napelemet kötni, ugyanis az inverter nem bírná el a teljesítményt azon az adott munkaponton. Ilyenkor egy új stringre kell kötni a bővítő napelemeket.

Nem csak maximuma van egy stringnek, hanem minimuma is. Legtöbb esetben 3 fázisnál 6 panelt el kell érni, hogy beinduljon a string.

Egy SolarKit által telepített napelemes rendszer bővítés előtt és után:

bovitett-napelemes-rendszer-napelem-bovites

A teljesen optimalizált napelemes rendszer bővítés során könnyebb a kiegészítés (feltéve, hogy az inverter elbírja a teljesítményt és van szabad tetőfelület). A napelemekhez kötni kell egy optimalizáló egységet, amely biztosítja, hogy ha egy napelem teljesítménye csökken (akár árnyékolás vagy szennyeződés miatt), akkor az adott stringen lévő többi napelem teljesítménye ne csökkenjen egyáltalán.

Abban az esetben, ha a rendszerünk csak részlegesen van csak optimalizálva, kicsit korlátozottabb a bővítés lehetősége. Bővíthetőség szempontjából a legoptimálisabb eset az, ha még van szabad tetőfelület, amely alkalmas napelem elhelyezésére, az inverter pedig 3 fázisú és csak 1 string van kihasználva. Ilyenkor egyszerűen egy új string-re kerülnek a hozzáadott panelek, melyek lehetnek más teljesítményűek a régebbieknél, és optimalizálókra sincs feltétlen szükség.

Ha az újonnan felkerülő panelek egy string-re kerülnek a korábbi panelekkel, akkor a hozzáadott napelemek teljesítménye és optimalizáltsága meg kell, hogy egyezzen a rendszerbe jelenleg felcsatlakoztatott napelemekével.

Ezért ha nincs szabad munkapont a többi napelem mellett, vagy más tájolású tetőre tudunk csak bővítést elhelyezni, elengedhetetlen az optimalizálók bekötése, különben a rendszer kevesebbet fog termelni bővítés után mint előtte, mivel lerontotta az adott stringre csatlakoztatott napelemek termelését. 

huawei-inverter-telepites-referencia-2-1500x1007-napelem-bovites

Hozzáadott napelemek

Az inverter feltételei és adottságai mellett természetesen a napelemeket is meg kell vizsgálni.

Felmerül a kérdés, hogy feltétlen ugyanolyan márkájú és teljesítményű napelemet kell-e beszerezni a bővítéshez? Mi a teendő, ha régi a rendszer és a technológia rég továbbhaladt, illetve a korábbi márka már nem elérhető?

Alapszabály hogy márkától függetlenül a műszaki jellemzőknek kell hasonlítania. Amennyiben lehetséges, 400W-os napelemhez 400W-osat kell keresni.

 

Mi van akkor, ha régebbi típusú napelemek vannak felszerelve?

Abban az esetben, ha a napelemünk régebbi, így a régen elterjedt, pl. 280 W-os paneleket szeretnénk bővíteni, akkor is hozzá lehet adni egy nagyobb teljesítményű, 400W-os napelemet külön  string-re, vagy ugyanarra a string-re, de utóbbi esetben az optimalizáló elengedhetetlen.

Fontos felvenni a kapcsolatot egy kivitelező cég szakértőjével a bővítéssel kapcsolatban, mert a szakemberek tudják csak meghatározni, hogyan lehet oly módon bővíteni, hogy a rendszer hozama vagy hatékonysága ne csökkenjen.

Kérdésként merül fel sokakban az is, hogy a korábban elterjedtebb polikristályos panelekből álló rendszereket lehet-e bővíteni monokristályos panelekkel.

A napelemek evolúciója

Az első napelemek még monokristályos technológiával készültek, azonban a drága előállítási költség és a gyenge hatékonyság miatt felváltotta őket a polikristályos napelem. Az utóbbi években azonban technológiai áttöréseknek köszönhetően eljött a monokristályos napelemek reneszánsza. Az új technológiáknak köszönhetően olcsóbb előállítani őket és magasabb hatékonysági fokkal termelnek energiát.

A hatékonyság különbség miatt egy polikristályos napelemes rendszert nem egyszerű modern monokristályos napelemekkel bővíteni. A technikai nehézségek ellenére természetesen rengeteg példa van rá, hogy szakemberek segítségével a rendszer hatékonyságának elvesztése nélkül lehet bővíteni a rendszereket. Egy ilyen példát lehet a fenti képeken is látni.

A napelemes rendszer bővítés tehát nem feltétlenül bonyolult folyamat, viszont a technikai részletekre figyelni kell, így minden esetben érdemes szakértő segítségét kérni a kivitelezéshez.