solarkit-logo

Napelem inverter. Milyet válasszak?

Hogyan tervezzük az inverter méretét? Hány kW-os inverterre van szükség most és amikor bővítene?

Az inverter minden napelemes rendszer szíve és lelke.

Sok kérdést kapunk, hogy milyen szempontok mentén érdemes választani. Éppen ezért nem mindegy, hogy a saját rendszerünk telepítése során mekkora és milyen inverterbe invesztálunk. Kisebb, nagyobb méret, 1 vagy 3 fázis? Bővítsünk-e garanciát, legyen-e panelenként optimalizálás? Beépített elektronikai védelmek? Ezekre a kérdésekre keressük most a válaszokat.

Mi az a napelemes inverter?

napelem-inverter

A napelemek által közvetített egyenáramot (DC) váltóárammá (AC) átalakító szerkezet, mely optimalizál, monitoroz és hálózatunkat védi. Telepítéskor tévhit, hogy a mérőóra mellé kellene helyezni, bárhol megfelelő lehet, ahol az ingatlan hálózatába vissza tud táplálni. Jellemzően kismegszakító doboz mellé garázsba, előszobába, gépházba javasoljuk. Az állandó szobahőmérséklet a leginkább élettartam barát megoldás.

 A fotovoltaikus rendszer működéséről

A napelemes rendszer a panelek és az abban található cellák segítségével gyűjti össze a napenergiát. Jobban mondva, a Nap fényének elektromágneses sugárzását használja ki az áramtermeléshez.  A napelem celláiba a védőrétegen keresztül behatoló sugarak a szilíciumrétegben nyelődnek el, majd elektronok generálódnak belőlük és a szilíciumréteg alatt elhelyezkedő félvezető közvetítő rétegben létrejön az elektronkilépés. PERC technológiás napelemek, mint az általunk forgalmazott AE solar ezt hatékonyabban oldja meg, így növelve a hatásfokot.

Ez a folyamat olyan elektromos teret hagy maga után, ami a szabad elektronokat mozgásra készteti, és így keletkezik az elektromosság, legalábbis az a fajtája, amit ebben a fázisban még egyenáramként (DC) ismerünk.

 

A napelemek által megtermelt áram (kWh) mértéke függ a tető típusától és tájolásától, attól, hogy milyen szögben esik a napfény a panelekre, mennyi sugárzás éri őket, árnyékolja-e esetleg valami a tetőt, illetve rátapadt-e valamilyen oda nem illő szennyeződés.

Mindazonáltal a napelemes rendszer által megtermelt 12 vagy 14 Volt feszültségű egyenáramot egy kisebbfajta átalakítás nélkül még nem tudnánk hasznosítani, ezért szükség van egy olyan szerkezetre, ami az egyenáramot váltakozó árammá (AC) alakítja. Ez az okos „kütyü” lenne az inverter, vagyis az áramátalakító modul, sokszor már felkészítve a hibrid (akkumulátoros) üzemre vagy elektromos autó töltésére.

Amit az inverterről tudni kell

huawei-inverter

A SolarKit minősített szerelője a Huawei és SolarEdge gyártóknak, kiterjedt tapasztalattal rendelkezünk és esetleges garanciális ügyintézést is teljeskörűen vállalunk. Továbbá ingyenes távmonitorozást is adunk az összes wifi-re kötött rendszerünkhöz. Forgalmazunk továbbá Fronius, SMA, SAJ invertertereket is.

Fontos tudni, hogy bármely napelemes rendszerbe csak olyan inverter szerelhető fel, amely hálózati engedélyes. Ennek oka nem a felesleges bürokrácia, hanem sokkal inkább az, hogy a szolgáltató védje a saját rendszerét, például valamilyen meghibásodás, vagy egy váratlan áramszünet esetén, és megakadályozzák, hogy a rendszer a hálózatukra termeljen

 
huawei-app

Mik az inverter legfontosabb jellemzői, tulajdonságai?

  • fajtái: hálózatra tápláló, szigetüzemű és hibrid (akkumulátor köthető rá) 
  • magas IP-védelem, por és fröccsenésállók,
  • teljesítmény: ez a mérőszám mutatja meg, hogy az adott helyszínen mekkora teljesítményű napelemes rendszer alkalmazható – az inverter teljesítménye nem a DC oldal (egyenáram oldal, amelyet az inverter átalakít), hanem az AC (váltóáram) oldal teljesítményt határozza meg
  • min DC-feszültség: ez mutatja meg, hogy mi az a minimális feszültségérték, ami az inverter működéséhez szükséges, de a rendszer minimális paneligényére is lehet következtetni belőle,
  • max DC-feszültség: ez az érték mutatja meg azt, hogy maximálisan hány panel köthető be a rendszerbe,
  • munkapontszám: azt mutatja meg, hogy hány különböző tájolású vagy típusú napelemes panel köthető be a rendszerbe,
  • fázisszám: ez mindig az adott hálózattól függ, 1 vagy 3 fázisú (3 fázisú hálózatra is köthető 1 fázisú inverter)
  • egyen- és váltakozóáramra is alkalmazható túlfeszültségvédelemmel, ami megvédi a rendszert a túláramtól,
 
solar-kit-telepites-mogyorod

Milyen invertert javaslunk?

Magyarországon az áramszolgáltató 1 fázisra maximum 5kW-os invertert engedélyez. Azonban erre gond nélkül felhelyezhetünk 6,5kW-nyi napelemet, így a rendszerünk délelőtt és délután is csúcstermeléssel tud üzemelni.

Amennyiben 3 fázis áll rendelkezésre, úgy választhatunk 1 fázisú invertert is (pl 5kW Huawei – erre alapból 10 év garancia vonatkozik), de természetesen 3 fázisút is, ez az ampererősségtől is függ.

Ha a napelemeket nem éri (mozgó)árnyék és maximum 2 tetősíkot tervezünk használni, úgy a legjobb ár-érték arányt a Huawei rendszerei képviselik, természetesen beépített wifi-vel és felhasználóbarát okostelefon applikációval.

Amennyiben tagolt a tető, több síkra mennek a napelemek és esetleg árnyékhatásra is számítunk, akkor a SolarEdge okos rendszerét javasoljuk, mely napelemenként monitoroz és optimalizál, valamint 12 év termékgaranciát ad az inverterre és 25 évet az optimalizálókra. További előny, hogy ha netalán elromlana a SolarEdge inverterünk, úgy azt mi ingyenesen cseréljük a legújabb modellre, és újraindul a 12 év garancia.

SolarEdge okos inverter technológiai bemutató videó (angol).

solaredge-rendszer-nezet

Miért ajánlott a nagyobb vagy kisebb kapacitású inverter, mint a napelemek számából (DC oldal) következne?

Vannak olyan helyzetek, amikor nagyobb áramigényű használati tárgyakkal bővül a háztartás. Ilyen lehet például a gázkazán elektromos kazánra cserélése, vagy ha a padlófűtést és a falfűtést is napelemről működtetnénk, és persze az is, ha egy vagy több elektromos autó érkezik a családba, amit kényelmi és praktikussági okokból kifolyólag otthon szeretnénk feltölteni.

Ahhoz azonban, hogy a megnövekedett áramigényeket ki lehessen elégíteni, minden bizonnyal szükség lesz a már meglévő napelemes rendszer bővítésére, vagy ha újonnan állna át a zöldenergiára, akkor a nagyobb kapacitású inverter lenne az ajánlott választás.

Ennek az az oka, hogy az inverter típusától és márkájától függően, akár 20%-kal túlterhelhetők – valójában a Huawei inverterek 40%-al is, és a 40% arra az esetre vonatkozik, amikor pontosan délre néznek a napelem panelek és 35 fokos a dőlésszögük (ez a legideálisabb eset, és elég ritka, hogy valaki pontosan ilyen tetőfelülettel rendelkezik.) Tagolt tetőn, amelyen több égtáj felé néznek a napelem panelek, vagy ahol nem pont 35 fokos a dőlésszög, az invertert 50%-kal is túl lehet terhelni.  A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha egy 5 kW-os rendszert veszünk alapul, akkor már egy ennél kisebb, pl. 4 kW-os inverter is elegendő lehet a rendszer működtetéséhez, így azonban később már nem lehet érdemben bővíteni.

Próbáljunk előre tervezni és eldönteni, hogy 5-10 éven belül fog-e érdemben nőni a villamosenergia fogyasztása az ingatlanunknak. Amennyiben van rá esély, úgy érdemes egy nagyobb invertert választani. Kérdés, lesz-e elég tetőfelület a további napelemeknek. Amennyiben nem akarunk vagy tudunk már bővíteni, úgy egy kisebb inverter is elegendő.  

Ma már minden modern inverter alapfelszereltségébe beletartozik a Wifi-összeköttetés, így saját okoseszközeiről is nyomon követheti az áramfogyasztását, illetve termelését. Kényelmesen, okostelefonról, tabletről, laptopról vagy számítógépéről, ahogy Önnek egyszerűbb.

 Ezekkel a statisztikákkal pontosan fel tudja mérni, hogy elegendő-e a jelenleg rendelkezésére álló rendszer, és a szükséges adatok birtokában arra is nagy pontossággal következtethet, hogy mekkora áramigény-bővítésre lenne szüksége az új eszközei használatához.