solarkit-logo

Hogyan MAX-old ki a pályázatot?

Elindult a legújabb, 2024-es napelemes pályázat, a Napenergia Plusz Program! Az előregisztráció óta több mint 25.000 magánszemély jelentkezett a 66%-os vissza nem térítendő pályázatra, ebből jól látszik, hogy nagy az érdeklődés.

Az óriási érdeklődés nem csak pályázói szempontból igaz, több mint 600 kivitelező cég regisztrációját fogadták el az indulás óta!

Ez azonban azt is jelenti, hogy rengeteg ajánlattal találjuk szemben magunkat, amelyek között könnyen elveszhetünk. Elkezdjük tanulmányozni a különböző cégek ajánlatait, hirdetéseit, és egyre több technikai, műszaki bonyodalom nehezedik ránk, amit még az ezeket magyarázó cikkek elolvasása után sem tudunk megérteni. 

Ebben a cikkben több olyan szempontot megvizsgálunk, amik kritikusak lehetnek a jövőre tekintve, és elmondjuk, mire kell igazán figyelni, amikor napelemes rendszert és kivitelezőt választunk.

 

Hogyan ne hagyd, hogy átverjenek, mire kell figyelni kivitelező és rendszer választáskor?

Aszimmetrikus inverterek

A pályázat indulása óta a legnagyobb beszédtémát talán az inverterek aszimmetria képessége okozta. De mit jelent egyáltalán az aszimmetria ebben az esetben, és miért van szükség ilyen inverterre a pályázathoz?

A pályázat keretein belül minimum 4 kW, maximum 5 kW teljesítményű invertert kell felszerelni, amelyet már minden esetben csak 3 fázisú villamoshálózat esetén lehet engedélyeztetni. Az eddig megszokott inverterek többsége azonban csak szimmetrikus energialeadásra volt képes, ami a 2024 előtt érvényes éves szaldó elszámolásban nem jelentett problémát, mivel szinte teljesen mindegy volt, hogy mennyi áramot táplálunk vissza a hálózatra.

Azonban az újonnan bevezetett bruttó elszámolásban, ez már közel sem így van! A bruttó elszámolásban a hálózatból vételezett áramért kb. 38 Ft-ot fizetünk kilowattóránként, viszont az általunk megtermelt és hálózatba visszatáplált áramért már csak kb. 5 Ft-ot fizet nekünk a szolgáltató. Tehát gyakorlatilag 8-szor annyiért vesszük meg ugyanazt az áramot, mint amit visszaszolgáltatunk a hálózatba a napelemes termelésünkből. Ezért is van innentől óriási jelentősége az önfogyasztásnak, akkor járunk a legjobban, ha a rendszerünk termelését helyben el is fogyasztjuk.

Nézzünk egy egyszerű példát, ahol jól látszik az inverter aszimmetria képességének előnye. Az első fázisra van kötve a konyha, itt éppen megy a sütő, tegyük fel ez fogyaszt 2,5 kW energiát. A második fázisra a világítás van kötve, ég a lámpa, ez fogyaszt 1,5 kW-ot. A harmadik fázison pedig a nappali és a hálószobák vannak, éppen nézzük a TV-t, ez fogyaszt 1 kW áramot. A fázis-szimmetria itt azt jelentené, hogy mindhárom fázison teljesen egyenlő a fogyasztásunk, a példa alapján azonban látszik, hogy ez egy nagyon nehezen megoldható eset lenne.

Itt jön képbe az aszimmetrikus inverter. Mutatunk először egy példát fázis-szimmetrikus inverter esetén, ami jól ábrázolja, hogy a napelemes rendszerünk termel, de csak szimmetrikusan tudja leadni a fázisokon az energiát, ezért a maradék termelést vissza kell táplálnia a hálózatra.

Példa egy 5 kW-os, SZIMMETRIKUS inverter esetén:

aszimmetrikus-inverterek-szimmetrikus

Ezen az ábrán látszik, hogy az ingatlanunkban a fogyasztás 5 kW, fázisonként aszimmetrikusan elosztva, és a napelemes termelésünk is 5 kW. Azonban a bruttó rendszerben, az inverter szimmetrikus energialeadása miatt mégsem 0 Ft-ra jön ki a költségünk, mivel a 0,84 kWh hálózatból vételezett áram kb. 31 forintba kerül, azonban a visszatáplált 0,82 kWh áramért csak kb. 4,1 Ft-ot kapunk.

Azaz a számlánkon 5 kW napelemes termelés melletti 5 kW fogyasztásunkért fizetnünk kell kb. 27 Ft-ot. Ez nyilvánvalóan nem túl előnyös.

Nézzük mi történik akkor, ha teljesen ugyanezt a helyzetet modellezzük le, csak egy olyan inverterrel, ami képes a fázisonkénti aszimmetrikus energialeadásra.

Példa egy 5 kW-os, ASZIMMETRIKUS inverter esetén:

A fázisaszimmetria képességgel rendelkező inverterek esetében az inverter már pontosan képes kezelni a fázisonkénti különböző fogyasztásokat, így ebben az esetben nem kell se vételeznünk, se visszatáplálnunk a hálózatba. Végeredményül teljes mértékben csak a napelemes termelésből fogyasztunk, így a szolgáltatónak sem kell fizetnünk.

aszimmetrikus-inverterek-aszimmetrikus

Ez a példa egy ideális esetet mutat be, nem mindig lesz egyenlő a fogyasztásunk és a napelemes termelésünk. Azonban jól szemlélteti, hogy miért fontos a napelemes termelés helyi és azonnali elfogyasztása. Ehhez segítséget nyújt az akkumulátor is, amely a túltermelésünket hivatott rövidtávon eltárolni a hálózatba visszatáplálás helyett, így segítve az önfogyasztásunk növelését.

Meg kell jegyezni, hogy a piacon lévő aszimmetrikus inverterek nagy része egyelőre csak 50%-os fázisonkénti hatékonysággal dolgozik, azaz egy fázison egyszerre maximum a névleges teljesítményének felét tudja leadni. A példánál maradva, egy 5 kW-os inverter maximum 2,5 kW-ot tud leadni egyszerre egy fázison. A hatékonyság még így is sokkal nagyobb lehet a szimmetrikus inverterekhez képest, mivel akár azt is le tudja kezelni az inverter, hogy egy fázison lead 2,5 kW-ot, a másikon szintén 2,5 kW-ot, a harmadikon pedig 0 kW-ot.

A 100%-os fázisonkénti energialeadásra képes inverterek pedig hamarosan, már 2024-ben elérhetőek lesznek, a gyártók előzetes adatlapjai szerint.

 

Egyszerűen leírva – a szimmetrikus inverterrel pénzt is veszíthetünk, miközben termel a napelemes rendszerünk, az aszimmetrikus inverterrel pedig akár teljesen fedezhetjük a pillanatnyi fogyasztásunkat.

Hibrid rendszerek kivitelezése terén szerzett tapasztalat

Valószínűleg kevesen gondolnak arra, hogy egy adott inverter nem mindig kompatibilis a különböző akkumulátorokkal., A számtalan pályázati ajánlatot műszakilag végigböngészve azonban több esetben is előfordul, hogy nem az inverterhez való akkumulátort látjuk a csomagban.  Hogyan lehetséges ez?

Itt jön képbe a kivitelező cég tapasztalata. A SolarKit több mint 4.000 lakossági napelemes rendszert adott át az elmúlt években, aminek egy része már a pályázathoz hasonló, akkumulátoros hibrid rendszer.

A Solar Kit több mint 4.000 lakossági napelemes rendszert adott át az elmúlt években, aminek egy része már a pályázathoz hasonló, akkumulátoros hibrid rendszer. Ennek az az oka, hogy az éves szaldó elszámolásban nem igazán érte meg hibrid rendszert szereltetni, mivel maga a hálózat is egy nagy energiatárolóként funkcionált, és kissé költséges megoldás lett volna egy helyi akkumulátorral kiegészíteni. Van azonban egy másik terület, ahol óriási haszna volt és van az akkumulátoros rendszereknek. Az 50 kW feletti napelemes rendszerek hálózati visszatáplálása tiltva van, a túl nagy hálózati terhelés elkerülése érdekében. Ilyen nagyméretű rendszereket általában vállalkozásoknak szokás szerelni, ahol a nagy áramfogyasztás miatt még hálózati visszatáplálás nélkül is megéri a telepítés. A Solar Kit-nél több ilyen nagyteljesítményű akkumulátoros rendszert építettünk már kis,-közép- és nagyválallatoknak, majd az ezekkel járó tapasztalatból finomítottuk termékválasztékunkat és kivitelezési technikánkat. Egy kisebb kivitelezőnek valószínűleg csak pár darab energiatárolós rendszerrel van tapasztalata, ami egy 10+ évre tervezett rendszer esetén óriási hátrányt jelenthet.

solarkit-kkv-deye-akkumulatoros-rendszer

Vigyázzunk tehát a kivitelező és a rendszer kiválasztásánál, és mindenképpen vegyük figyelembe a kivitelező hasonló rendszerekkel szerzett tapasztalatát. A Solar Kit rendszereinél csak olyan csomagokat ajánlunk, amelyek az adott inverterhez való, saját gyári akkumulátorral lesznek szerelve és figyelembe vesszük az adott márkával való tapasztalatunkat is. Így biztosítható a teljes megbízhatóság, biztonság és a hosszú élettartam.

Segítség a pályázati folyamatban

Amikor eljutunk odáig, hogy megtaláljuk a nekünk műszakilag megfelelő csomagot, sajnos még nem végeztünk, mivel a pályázatot be is kell adni. Ez elsőre egyszerűnek hangzik, azonban maga a folyamat rengeteg lépésből áll, és könnyű elrontani, kihagyni valamit. A Napenergia Plusz Programot úgy alakították ki, hogy a támogatási kérelmek elfogadása során folyamatosan fogyni fog a pályázati keretösszeg, tehát a túljelentkezések miatt óriási lesz az időnyomás, nagyon gyorsan kell majd cselekedni A támogatási kérelemhez azonban rengeteg papírmunkát kell végezni, amit egy magánszemély nehezen tud egyedül elintézni időben. A Solar Kit-nél végigvezetjük a pályázókat a teljes folyamaton, hogy minél előbb, teljesen felkészülten tudják beadni a támogatási kérelmet, amellyel biztosítani lehet a sikeres pályázatot. Nálunk nem fog találkozni gép hanggal a telefonban, amikor segítségre van szüksége, mivel minden pályázónak dedikált kapcsolattartó biztosítja, hogy minden simán menjen és az összes kérdésére választ kapjon.

Hogyan maxold ki a pályázatot?

Tóth Marcellt, a Solar Kit Hungary Kft. ügyvezetőjét kérdeztük arról, hogy miért kell nagyon figyelni, amikor kivitelezőt választunk a pályázatos rendszerünkhöz:

“Természetesen nagyon fontos, hogy műszakilag megfelelő, hosszú távon jól működő rendszert válasszunk, ezt tükrözik a pályázatos csomagajánlataink is, ahol sikerült kimaxolni a rendszerösszetevőket, minőség és ár-érték arány szempontból is. Ez leginkább a nagykereskedésünknek köszönhető, sikerült több olyan gyártóval hivatalos disztribútori kapcsolatba lépnünk, akik a napelemes iparág legnagyobbjai közé tartoznak. A 2023-as év után elnyertük az egyik legmagasabb, Huawei Gold Partner elismerést. Többször jártunk Kínában, meglátogattuk például a Deye és a Tongwei gyárakat, elképesztő minőségellenőrzés mellett folyik a gyártás. Ezért döntöttünk úgy, hogy ezekkel a termékekkel ajánljuk a pályázatos csomagokat is, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő rendszert.”

Azonban egy másik szempont, amire sokan nem gondolnak, hogy egy napelemes rendszert fel is kell szerelni az ingatlanra. Ez nem egyszerű feladat, rengeteg apróságra kell figyelni, amit a kivitelezők évek alatt tapasztalnak meg. A kivitelezés minősége nálunk elsődleges szempont, ezért nem vállaljuk túl magunkat, maximum annyi telepítést vállalunk, amit a magas minőségi követelményeinknek megfelelően, időben ki tudunk vitelezni. Az ügyfélközpontúság szintén a fő nézeteink közé tartozik, amit a pályázatos ügyfeleinknek is teljes mértékben biztosítunk, a pályázati folyamat elejétől a végéig segítünk mindenkinek, hogy biztosítva legyen a maximális elégedettség. Ezt az elégedettséget bizonyítja, hogy a Solar Kit rendelkezik a napelemes telepítő cégek közül a legtöbb és egyben a legpozitívabb Google értékeléssel, 340 visszajelzés alapján 4.8 csillaggal.”

 

Műszaki feltételek

A pályázati kiírásban megadott rendszerkövetelményeknek ugyan minden esetben meg kell felelnie a kivitelezők által adott rendszereknél, ez azonban nem mindig jelenti azt, hogy a maximálisan elérhető ár-érték arányt kapjuk a pénzünkért. Melyek azok a szempontok, amiket érdemes megfigyelni?

Inverter teljesítménye

A pályázati kiírás minimum 4, maximum 5 kW teljesítményű invertert engedélyez. Sok esetben láthatunk 4 kW-os inverterrel kínált rendszereket, amelyek elfogadhatóak, azonban a nagyobb, 5 kW teljesítményű inverterrel hosszabb távon jobban járunk. Gondoljunk csak arra, hogy pár év múlva felszereltetünk egy klímát vagy vásárolunk egy elektromos autót. Ebben az esetben már mindenképpen előnyös, ha kihasználjuk a maximálisan engedélyezett inverterméretet, így felkészülünk a jövőre.

Akkumulátor kapacitása

Az akkumulátor kapacitása minimum 7,5 kWh, maximum 10,2 kWh lehet. Az ajánlatokat böngészve több cégnél látható, hogy az olcsóbb csomagokat 7,5-8 kWh kapacitású tárolóval ajánlják. Ez hosszú távon hasonló problémát okozhat, mint a kisebb inverter, ezért úgy válasszunk csomagot, hogy a pályázati kiírásban elvárt maximumhoz minél közelebbi legyen az akkumulátorkapacitás. Egy 7,5 kWh kapacitású tároló 25%-kal kevesebb energiát tárol, mint a maximális 10 kWh-s. A Solar Kit-nél választható csomagok mindegyike a maximális, 10 kWh kapacitású akkumulátorral kapható.

Napelem panelek összteljesítménye

A napelemes rendszerek tervezésénél sok esetben úgy számolnak a napelem panelek darabszámával a kivitelezők, hogy az összteljesítmény meghaladja az inverter maximális teljesítményét. Ezzel biztosítható, hogy még kissé felhős időben is, amikor kevesebbet termelnek a napelemek, a rendszerünk meg tudja termelni a nekünk szükséges árammennyiséget. A pályázati kiírás kimondja, hogy a napelem panelek teljesítménye az inverter teljesítményének maximum 120%-a lehet.  4 kW-os inverter esetén ez azt jelenti, hogy összesen maximum 4,8 kW panelt telepíthetünk a tetőre. Ugyanezzel a számítással 5 kW-os inverter esetén maximum 6 kW panelt lehet csatlakoztatni. Tehát kérdezzünk rá a kivitelezőnél, hogy mekkora rendszermérettel, milyen teljesítményű és hány darab panellel adja a rendszert. A Solar Kit csomagajánlatai 12 db 490 Wp teljesítményű, Tier 1-es prémium N-Type Tongwei napelemet tartalmaznak, amelyek összteljesítménye 5,88 kW. A Tongwei a világ legnagyobb napelem cella gyártója, az N-Type pedig űrtechnológiában is használatos, amely magas hatékonyságot eredményez. További információ a Tongwei gyártóról ebben a cikkben olvasható.